Entäs se mikromuovi?

Perjantai 30.3.2018 klo 20:18 - Hanne

Ollaanko ekologisia?


Jokainen varmasti jo tietää, kuinka valtavia roskalauttoja kelluu valtamerissä. Pressuja, muovipusseja, tölkkien kiinnitysrinkuloita valtamerien pinnalla ja pohjalla. Kalojen ja kilpikonnien vatsat ovat täynnä mikromuovia ja isompiakin muovinkappaleita. Suurin osa tuosta valtavasta jätemäärästä tulee Aasiasta, missä valitettavasti ei vielä kovin hyvin hoideta ympäristönsuojelua. Mitä me voimme täältä kaukaa tehdä? Osaamme lajitella muovit ja muut roskat erikseen, uusiokäyttää muovit, kierrättää tekstiilit oikein ja julkinen liikenne on kohtuullisen vähän saastuttavaa. Kaatopaikatkin ovat nykyään jätteenhoitolaitoksia, joissa kierrätykseen kelpaamaton jäte poltetaan. Ja se on hyvä se. Eipä silti aleta paukutella henkseleitä. Ei meidänkään vesistöt mainiossa kunnossa ole. Voisin synkistellä ja vatvoa vesistöjemme kuntoa vaikka kuinka laajasti, mutta minäpä olen päättänyt uskoa meidän pitävän huolta ympäristöstämme.

Mikromuovia irtoaa kaikkialta

aaretti21.jpg
Me voimme omalta osaltamme vähentää mikromuovin päätymistä ympäristöön. Mikromuovia irtoaa keinokuituisia tekstiilejä pestessäsi, teollisesta kosmetiikasta ja erityisen paljon auton renkaista, kun renkaat kuluttavat tien pintaa ja huuhtoutuvat sadevesien mukana vesistöön. Helppoa, lopeta autoilu, nakkaa kaikki keinokuidut ja teolliset kosmetiikat roskiin ja osta tilalle luomupuuvillaa, villaa ja luonnonkosmetiikkaa edulliseen hintaan Kiinasta, netistä kun saat kaikkea niin helposti.

Älä heitä roskiin!

Vai ehkä sittenkin hieman vähemmän kulutuskeskeinen muutos. Jos asut kaupungissa, missä julkinen liikenne toimii, suosi sitä ja muista myös hyötyliikunta. Kosmetiikan suhteen huomasin, kuinka yhdellä tuotteella hoituu enemmän. Käytä siis nykyiset tuotteesi loppuun ja tutustu esimerkiksi vähemmän kemikaaleja sisältäviin mineraalimeikkeihin. Luonnonkosmetiikka tarjoaa lähes kaikkea ripsiväreistä deodorantteihin ja ällistyttävän paljon löydät kotimaisia luonnonkosmetiikan valmistajia. Voit myös käydä allekirjoittamassa kansalaisaloitteen, jolla pyritään kieltämään mikromuovia sisältävien kosmetiikkatuotteiden maahantuonti, myynti ja valmistaminen Suomessa. 

Pese vain oikesti likaiset!

Tekstiilit ovatkin sitten hieman hankalampi juttu. Jokaisen kotoa löytyy keinokuituisia vaatteita ja vilttejä. Ekoteoksi nimetyt kestovaipatkin saattavat olla osittain keinokuitua. Aloitetaan pyykkihuollosta. Kaikkea ei tarvitse pestä jos siinä ei ole tahroja. Tuulettamalla vaate tai tekstiili raikastuu ja kostea ilma suoristaa ryppyjä. Vaatteet, joita pidetään ihoa vasten, kannattaa pestä heti käytön jälkeen, koska kuituihin imeytyvä hiki haurastuttaa kankaan. Lisäksi pesukoneeseen voit hankkia erityisen mikromuovisiepparin, joka lupaa suodattaa suurimman osan irtoavasta mikromuovista. En ole tätä vielä testannut, raportoin tulokset kun kyseisen siepparin jostain käsiini saan. Tiiraile tarkkaan myös käyttämäsi pesuaineen sisällysluettelo ja koita välttää fosfaatteja (rehevöittää vesistöjä) sisältäviä pesuaineita. Huuhteluaine kannattaa vaihtaa pyykkietikkaan (väkiviinapohjainen on ekologinen), mikäli tykkäät huuhteluainetta käyttää. Pyykkietikka ei tuki kankaan kuituja ja raikastaa pyykin tuoksumatta liian voimakkaalta. Sappisaippua on ekologinen vaihtoehto tahranpoistoon.

Kestoilu kannattaa

Yovaippa_villahousuilla.jpgKestovaippojen osalta ekologisuus voittaa silti, vaikka käytössäsi olisikin keinokuituisiavaippoja, koska kertakäyttövaipat menevät polttojätteeksi, jolloin ne tuottavat kaasuja ilmakehään sekä niistä jäävä tuhka pitää loppusijoittaa. Kestovaippojen yleisimmät materiaalit ovat puuvilla, bambu, hamppu, fleece, mikrokuitu ja kuorina villa sekä pul, polyuretaanilaminoitu polyester. Jos haluat kokonaan välttää keinokuitua, valintasi voisi olla sisävaippa bambufroteepinnalla ja villakuorella, imuina puuvilla- ja bambufroteeta sekä bambuhamppufleeceä. Vaipasta tulee hieman tuhdimpi villakuorella, mutta toisaalta villa on helppo huoltaa, tuuleta kuori tai villahousut käytön jälkeen ja pese kun alkaa tuoksahdella, lisäksi käsittely lanoliinilla eli villarasvalla kannattaa tehdä muutaman pesukerran jälkeen. Kestovaippoja löytyy käytettynä todella paljon ja toimiipa myös sellaiset kuin Kodin kestot ry:n ylläpitämät Vaippalainaamot, joista voit lainata kokeiltavaksi erilaisia vaippoja.

Osta harkiten

Tarkastele rehellisesti omia kulutustapojasi. Kierrätys on tehty helpoksi, vaatekauppoihin voi viedä pieneksi jääneet ja rikkinäiset vaatteet. Tulee helposti ostettua yli tarpeen ja kun on niin edullistakin. Pyri hankkimaan laadukkaammista materiaaleista valmistettuja vaatteita, näitä löytyy kyllä ketjukaupoistakin. Näppituntumalla pääset pitkälle, mitä ohuempi kangas, sitä vähemmän se kestää käytössä. Tutki pesulaput tarkkaan ja jätä polyesteritrikoot kauppaan, ne nyppyyntyvät käytössä ja ovat sähköisiä, samoin akryylineuleet. Muista kestokassi ja ota muovipussi vain jos käytät sitä uudelleen. Kotimaisten valmistajien suosiminen lisää omalta osaltaan työllisyyttä ja me osaamme kertoa todella tarkkaan, mistä käyttämämme materiaalit tulevat.
aaretti_8.jpg

Tuunaa ja korjaa

Rikkinäisiä ja pieneksi jääneitä, etenkin lastenvaatteita, on helppo tuunata ja jatkaa käyttöikää.

Pieneksi jääneestä vaatteesta saat monta polvipaikkaa housuihin ja jatkopalaa hihoihin tai peplum-helman puseroon. Siitä ei-enää-lempihuivista voit tehdä rimpsuhelman lapsesi puseroon. Omasta hameesta tulee mekko lapselle pienellä vaivalla ja iskän risoista collegehousuista saa parit lasten housut. Suunnittelen jo postausta, missä kerron kuvien kera tuunausohjeita, vino pino korjattavia vaatteita odottelee!

Löysitkö uusia vinkkejä? Jos löysit, hieno juttu! Jos taas et, olet jo melkoisen ekologinen, onneksi olkoon!

Kevätterveisin, Hanne

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: mikromuovi, kestovaippa, ekologinen