Ekoilua vai sekoilua

Torstai 13.7.2017 - Hanne


Ekologinen arki ja aaretti

Mitä tarkoittaa ekologisuus yrityksen arvona? Entä mitä voisi itse tehdä roskien ja tavaroiden kierrätyksen lisäksi? Kerron tässä postauksessa, miten arkeen voi tuoda ekologisemman elämäntavan ja miten aaretti toimii ollakseen mahdollisimman ekologinen.

Siirtyminen kestovaippailijaksi

aaretti16.jpg

Kestovaipat ovat muutakin kuin vain päätös käyttää vähemmän ympäristöä kuluttavia vaippoja. Se on vain ensiaskel. Ensin pitää löytää sopiva malli lapselle ja itselle toimivat rutiinit vaippahuoltoon. Alku voi olla hieman hankalaa. Kuopukselle ensimmäistä kestoa pukiessa innosta tutisevin käsin, jouduin vastatusten tosiasian kanssa etteivät lapset ole samanlaisia. Toiset pissaavat paljon. Toivoin ettei vauva kakkaisi hienoon vaippaan, ettei se olisi heti sottainen. Ei kakkinut, mutta vauva oli läpimärkä puolessa tunnissa. Mikä meni vikaan? Opiskelu kestovaippafoorumeilla opetti että pitää olla erisorttisia imuja yhdessä ja niitä pitää olla riittävästi. Onneksi tietoa löytyy helposti ja kestoilevat vanhemmat jakavat tietoa aktiivisesti facebookissa ja keskustelupalstoilla. 

Kodin kestotuotteet

Kun rutiinit alkavat olla hallussa, saattaa huono omatunto yllättää, jos käyttääkin jotain tuotetta mikä voisikin olla pestävä, esim. vaipanvaihtoaluset. Vaihdetaan aluset niihin huonompiin käsipyyhkeisiin. Alusien pesu hoituu kuitenkin kätevästi samalla kun vaipatkin pestään ja samassa koneessa vauvanpyykin seassa, joten kevyempi omatunto on taattu, hetkeksi. Huomaat pikkuhiljaa kuinka paljon kotitalouteen kuuluvia asioita tulee hankittua kertakäyttöisenä. Talouspaperi ja tiskirätit vaihtuvat pestäviin ja kestäviin versioihin. Niitä saa kuitenkin niin soman värisinä että keittiönkin ilme piristyy. Sitten se iskee. Kuosihulluus. Pöllöjä, kettuja, tähtiä, pupuja ja muita söpöjä eläimiä senkuin vilisee kun ripustat pyykkiä kuivumaan. Tässä vaiheessa kannattaa hillitä itseään, ettei ekoilu muutu sekoiluksi ja tule kuluttaneeksi melko paljon rahaa sellaisiin hankintoihin, joita ei tulekaan käytettyä. Kuopuksen vauva-aikana hurahdin söpöihin harsoihin, joita toki tarvittiin melkoisen puklailutaipumuksen myötä. Niitä söpöimpiä ei vaan halunnut käyttää etteivät menisi pilalle. Piti ostaa halvempia, yhtä söpöjä, hupsis.

Naisten kestokuukautissuojat ja kestoliivinsuojat imettävälle äidille ovat tulleet jo monen kotimaisen kestovaippavalmistajan valikoimiin. Jos kotoa löytyy saumuri, voi kätevästi itse surautella pikkuriepuja esim. vanhasta vaatteesta ja käsipyyhkeestä yhdistäen, talouspaperin korvaajaksi, mutta ihan yhtä kätevästi löydät niitä kotimaisista verkkokaupoista ja samalla tuet pienyrittäjänaisia. Aika pienillä valinnoilla voi vähentää kodin jätekuormaa ja toisaalta pienentää pitkällä aikavälillä kauppalaskua ja nämä ovat vain muutamia esimerkkejä. Kestovaippoja käyttävänä perheenä päädyt kyseenalaistamaan totuttuja kulutustapoja ja löydät oman tapasi toimia ekologisemmin. Sitä paitsi monet kestotuotteet vähentävät arkielämän stressiä; kestotuotteet eivät yleensä pääse loppumaan kesken, pesun kautta lisää.

Arvona ekologisuus

Aaretin ekologiset valinnat perustuvat kotimaisen yrittäjyyden tukemisP6221554.jpgeen ja kannattamiseen. Vaatteiden suunnittelussa on vahva ympäristötietoinen ote, mikä tarkoittaa pitkän käyttöiän lisäämistä resoreilla ja kangashukan minimoimista. Leikkuussa kangasylijäämä pyritään hyödyntämään kokonaan erilaisiin pikkutuotteisiin teidän iloksenne kaupanpäällisinä ja pieninä söpöilytuotteina. Tavoitteena tulevaisuudessa on valmistaa koko mallisto luomupuuvillasta. Kankaat ja langat tulevat toistaiseksi Euroopasta, mutta suomalaisen yrittäjän kautta. Silitettävät kokomerkinnät ovat kotimaiselta valmistajalta ja tuotemerkit ovat Tanskasta toistaiseksi, seuraavat laput tulevat olemaan kotimaisia. Postituspussit ovat myös kotimaisesta yrityksestä, hakusessa olisi vielä kierrätysmateriaalista tehdyt kestävät postituspussit. Saumurin hankin käytettynä naapurikunnan ompelukonehuoltoliikkeestä Espoon Koneesta ja sain niin loistavaa palvelua että oksat pois! Lähipalvelu kunniaan todellakin. 

Jätä kommentti jos sinulla on lisää mainioita ekoideoita!

Aurinkoisin terveisin,

Hanne

Avainsanat: aaretti, kestotuotteet, ekologisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini